vrijdag 19 februari 2021

Huis Arrest




Ik herinner mij nog goed dat mijn ouders naar een artistiek feest gingen Pulchri Studio te Den Haag. Drie wilde jongens moesten thuis in het gareel blijven, onder het toeziend oog van een strenge oppas met weinig ervaring en nog minder autoriteit. De hopeloze maatregelen van onze regering om de verspreiding van het covid virus tegen te gaan geven mij precies dit zelfde gevoel. Onze regering doet wel haar best maar de maatregelen die ze neemt zijn net zo wanhopig en willekeurig. Ze weet heel goed dat het huis ieder moment afgebroken kan worden en de onbekwame oppasser dan volstrekt machteloos staat. De kinderen en tieners die normaal hun energie zouden richten op elkaar, fast food en veel scherm tijd hebben nu plotseling een nieuw en dankbaar slachtoffer. Ze voelen haarfijn aan dat er grenzen opgezocht kunnen worden zonder dat dit gevolgen heeft. De situatie wordt steeds erger, wanneer de oppas in haar wanhoop besluit om steeds nieuwe regels te bedenken, dat wij het huis niet uit mogen en om 9 uur in bed moeten liggen, dat wij afstand van elkaar moeten houden en dat wij niet in groepjes bij elkaar mogen komen. Dit geeft ons een aantal duidelijke doelen: om stiekem uit te breken en met een flinke groep vrienden in een parkje af te spreken en te kijken wat er  dan precies gebeurt. Wij staan nu met heel de derde en vierde boven op de heuvel van het parkje in Aerdenhout. Er is knalharde muziek en het is supertof en alleen coole mensen doen mee en boven aan de heuvel staat de bovenbouw te wachten tot een of andere suffe boa ons betrapt.


Dan plotseling worden we omsingeld door vijf politie busjes en iedereen rent een andere kant op en probeert te  ontsnappen. Het is focking real en spannend. Sommigen duiken in de bosjes en anderen proberen weg te rennen terwijl agenten‍ ons proberen te omsingelen of arresteren, probeer daar maar eens aan te ontsnappen. Wat een vet spel, levensecht en veel leuker dan ‘'Wie is de Mol"

Dan blijkt dat de oppas helemaal geen duidelijke afspraken heeft gemaakt met onze ouders. Het laatste stukje van haar gezag stort in, wanneer een rechter vonnist dat de oppas eigenlijk alleen mag optreden in noodsituaties zoals oorlog of een natuurramp. Je hoeft geen rechtsgeleerde te zijn om te begrijpen dat de juridische constructie van deze Noodwet wankelt als een kaartenhuis. De politie meldt ondertussen dat ze vanavond niet kunnen handhaven en geen bekeuringen meer zullen uitschrijven. Onze oppas probeert nog via de buurman R haar gezag terug te winnen, en als wij niet luisteren dreigt ze met huisarrest. Wij lachen haar uit en weten dat onze buurman R.van State vindt dat wij gewoon buiten mogen spelen na 9 uur en dat dit werkelijk niets bijdraagt aan een oplossing tegen een besmettelijke ziekte of Pandemie.

Dan komen mijn ouders thuis van het feest, ze kijken een beetje verbaasd naar de staat van chaos waarin het huis verkeert. Ze hebben duidelijk een drankje op maar daar zegt niemand iets van. Wij trekken pyjama’s aan en vertrekken zwijgend naar boven, het avontuur is voorbij, de lessen zijn geleerd. Geef nooit verantwoordelijkheden of bevoegdheden uit handen aan onervaren oppas, boa's, handhavers. Als ouders moet je de opvoeding zelf doen, en als regering je boontjes zelf doppen.  Wanneer je een kleuterjuf inhuurt kun je ook kleuter gedrag verwachten. Zo en nu gaan jullie naar bed !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten